Wanneer is iets vintage?

De term vintage is de laatste jaren heel populair. Alles wat tweedehands is, of er ‘oud’ uitziet, noemen we vintage en is daarmee direct hip. Maar toch mag je niet alles wat oud is of eerder gebruikt is, vintage noemen. Zeker bij kleding is dat het geval. Dus, wanneer is iets echt vintage?

Over hele oude dingen (meer dan 100 jaar oud) zijn we het allemaal eens: dat heet antiek. Antiek is zeer populair in de wereld van kunst en meubilair. Een antiek schilderij of een antieke kast is opnieuw populair omdat het zo oud is. Dingen van vroeger vinden we nu extra mooi, omdat je er een bijzonder gevoel bij hebt. Z’n kast van meer dan 100 jaar oud bijvoorbeeld, die heeft misschien wel bij heel veel verschillende mensen in huis gestaan, op verschillende plekken ter wereld gestaan, en staat uiteindelijk bij jou in de woonkamer. Er zit een verhaal achter, en dat verhaal maakt het boeiend. Maar dat gevoel en dat bijzondere verhaal kan kleding ook hebben.

Vintage kleding
Tussen dingen van nu en antieke spullen zit natuurlijk een hele periode, van zo’n 100 jaar. Niet alles daartussen mag je vintage noemen. Als het gaat om kleding, mag je de term vintage gebruiken voor kleding die ouder dan 25 jaar is. Althans, dat is de algemene aanname. Dat geldt natuurlijk ook voor schoenen, tassen en accessoires, ook die items van meer dan 25 jaar oud zijn officieel vintage te noemen. Heb je dus een tas in je bezit, van bijvoorbeeld Chanel, die uit de jaren ’90 komt, dan is dat een hele mooie ouderwetse tas maar mag die officieel niet de term vintage krijgen.

En hoeveel definities en aannames er ook zijn, waar het in ieder geval om gaat is dat het kleding is die van een andere eigenaar was, en waar vernieuwde interesse in is.

About Paul

Via mijn vip-shop op Designer Vintage verkoop ik designer kleding, tassen en schoenen voor dames. Items die slechts een paar keer zijn gedragen en nog steeds in topconditie zijn. Twee keer per jaar organiseer ik ook een Designer Vintage Sale met items uit mijn vip-shop en nog veel meer! Heb je vragen? Mail dan naar info@simplypaul.nl!